top of page

Διοικητικό Συμβούλιο 2024-2025

LENA ATHANASIADOU.jpg

Πρόεδρος -  Δρ. Ελένη Αθανασιάδου

Δρ. Αρχιτέκτων Τοπίου (MLA + PHD ΑΠΘ) - Γεωπόνος (BSc + MSc Horticulture) και Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό (Ε.ΔΙ.Π.) του Τμήματος Γεωπονίας ΑΠΘ, συνδιδάσκουσα σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα του Τμήματος Γεωπονίας, Τμήματος Αρχιτεκτόνων και ΔΠΜΣ Αρχιτεκτονικής Τοπίου, ΑΠΘ. Υπήρξε Αντιπρόεδρος Επικοινωνίας του ΠΣΑΤ (2018-2021) και εκπρόσωπος (Delegate) του ΠΣΑΤ στη Διεθνή Ομοσπονδία Αρχιτεκτόνων Τοπίου (IFLA, IFLA Europe) (2020-22). Μέλος του διευρυμένου διοικητικού συμβουλίου του Institute for Research on European Agricultural Landscapes e.V. (EUCALAND) και η Αρχιτέκτων Τοπίου του Κολλεγίου Ανατόλια της Θεσσαλονίκης. Συν-συγγραφέας βιβλίων, έχει δημοσιεύσει εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά διεθνών και εθνικών συνεδρίων και είναι κριτής εργασιών επιστημονικών περιοδικών.

OLGA BAKIRTZH.jpg

Γενική Γραμματέας -  Δρ. Όλγα Χ. Μπακιρτζή

Δρ Γεωπόνος – Αρχιτέκτων Τοπίου (MLA), εργάζεται στην Αρχαιολογική Υπηρεσία. Σπουδές στο Αριστοτελείο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Heriot-Watt University του Εδιμβούργου. Διδάκτωρ της Σχολής Γεωπονίας του ΑΠΘ. Ασχολείται με παρεμβάσεις προστασίας και ανάδειξης του ιστορικού τοπίου και εξειδικεύεται στην διαχείριση της βλάστησης σε αρχαιολογικούς χώρους και περιβάλλοντες χώρους μνημείων. Έχει δημοσιεύσει δύο μονογραφίες και σειρά άρθρων σε σχετική θεματολογία.

Natalia_kogia_21-02-2023-20-51-39.jpeg

Αντιπρόεδρος Επαγγελματικών Θεμάτων -  Ναταλία Κόγια

Η Ναταλία Κόγια σπούδασε Αρχιτέκτων Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και
πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές πάνω στην Αρχιτεκτονική Τοπίου στο Γεωπονικό
Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει εργαστεί ως αρχιτέκτονας στην Ελλάδα και την Ελβετία. Αυτή τη
στιγμή εργάζεται ως αρχιτέκτονας τοπίου με βάση την Αθήνα πάνω σε έργα μικρής και μεγάλης κλίμακας που αφορούν στο σχεδιασμό του τοπίου, τον περιβαλλοντικό σχεδιασμό, την πολεοδομία και τη χωροταξία στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

ANASTASIA PAPADOPOULOU.jpg

Αντιπρόεδρος Εκπαιδευτικών Θεμάτων -  Δρ. Αναστασία Παπαδοπούλου

Δρ. Αρχιτέκτων Μηχανικός ΑΠΘ, Αρχιτέκτων Τοπίου ΑΠΘ. Διδάσκει στο Μεταπτυχιακό 'Αρχιτεκτονική Τοπίου' του Α.Π.Θ. από το 2005. Έχει διδάξει μαθήματα του επιστημονικού πεδίου ‘Αρχιτεκτονική Τοπίου’, στα Τμήματα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (2018-2019) και του ΑΠΘ (2019-2021). Έχει πολλαπλές συμμετοχές σε ερευνητικά προγράμματα, συνέδρια και εκθέσεις. Είναι μέλος, μεταξύ άλλων, του ΤΕΕ-ΤΚΜ, του ΣΑΘ, του ΕΙΑ και συμμετείχε ως μέλος σε κριτικές επιτροπές αρχιτεκτονικών διαγωνισμών. Παράλληλα με την επαγγελματική της ενασχόληση, ολοκληρώνει τις σπουδές της στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Α.Π.Θ. Το 2009 ίδρυσε με τη Βανέσσα Τσακαλίδου το γραφείο 40.22.Architects, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Το ερευνητικό και εφαρμοσμένο τους έργο έχει παρουσιαστεί σε πολυάριθμα συνέδρια και διαλέξεις, σε εκθέσεις, καθώς και σε ελληνικές και διεθνείς εκδόσεις, περιοδικά και ιστότοπους και έχει αποσπάσει σημαντικά βραβεία και διακρίσεις.

MTXX_MR20240225_112757830.jpg

Αντιπρόεδρος Δημοσίων Σχέσεων & Επικοινωνίας -  Αλεξάνδρα Πανάγαρη

Η Αλεξάνδρα Πανάγαρη είναι Πολιτικός Μηχανικός (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου) και Αρχιτέκτων Τοπίου (ΑΠΘ). Εργάζεται σαν πολιτικός μηχανικός και αρχιτέκτονας τοπίου στον ιδιωτικό τομέα, κυρίως ασχολείται με το σχεδιασμό και την υλοποίηση ιδιωτικών κατοικιών. 
Στην ακαδημαϊκή της πορεία, έως τώρα,  άξονες που την απασχόλησαν είναι πώς επιδρά ο περιβάλλον χώρος, στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, με το άτομο αλλά και πώς το άτομο επηρεάζει τους άλλους οργανισμούς.

DSCF1489.JPG

Ταμίας -  Γιδαράκου Μαρία

Δρ.  Γεωπόνος ΑΠΘ, Αρχιτέκτων Τοπίου University of Newcastle. Ελεύθερος επαγγελματίας από το 1995 ως φυτωριούχος, ασχολείται το 2000 κυρίως με μελετοκατασκευές έργων πρασίνου ιδιωτικών έργων, μελέτες εφαρμογής και διαχείρισης πρασίνου (κήποι, δημόσιοι χώροι, αποκαταστάσεις τοπίου κτλ.), οργάνωση έργων πρασίνου και λειτουργίας φυτωρίων. Διετέλεσε επιστημονικός σύμβουλος στον Δήμο Κατερίνης στον τομέα του πρασίνου. Έχει διδάξει στο μεταπτυχιακό του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (2016) στο επιστημονικό πεδίο «Βιολογία Χλοοτάπητα», καθώς και Κηποτεχνία και Κυκλική Οικονομία στον πρωτογενή τομέα σε ΚΕΚ (2011- σήμερα). Το ερευνητικό της έργο για τους Θεραπευτικούς Κήπους έχει παρουσιαστεί σε συνέδρια και έχει εκδοθεί και βιβλίο για αυτούς. Έργα της έχουν αποσπάσει επαίνους και έχει βραβευτεί με το Χρυσό βραβείο του Landscape Awards το 2021 στην κατηγορία Δημόσιοι Χώροι Μικρής Κλίμακας.

EO PHOTO.jpg

Μέλος – Ευαγγελία Οικονόμου

Αποφοίτησε από την Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΑΠΘ και από το ΔΠΜΣ Αρχιτεκτονικής Τοπίου του ίδιου πανεπιστημίου. Εργάζεται ως Αρχιτέκτονας Τοπίου σε γραφείο της Αθήνας με συμμετοχή σε ξενοδοχειακά έργα, δημόσια έργα και έργα υποδομής. Έχει συμμετάσχει σε μελέτες τοπίου και project αστικού χαρακτήρα, σε workshop και εθελοντικές δράσεις. Στο σύνολο των σπουδών της πραγματοποίησε πολλαπλά ερευνητικά project με θέμα το αστικό τοπίο, το παιδί στην πόλη, το αγροτικό τοπίο και την ιστορία της τέχνης, ενώ εξειδικεύεται στον σχεδιασμό τοπίων για παιδιά. Στα ενδιαφέροντα της περιλαμβάνεται η έρευνα, η οικολογία και η σκηνογραφία.  

Μέλη του Συλλόγου

Ο Σύλλογος συγκροτείται από τακτικά, έκτακτα, επίτιμα και δόκιμα μέλη.


Α. Τακτικά μέλη είναι Έλληνες ή αλλοδαποί, κάτοχοι διετούς μεταπτυχιακού διπλώματος στην αρχιτεκτονική τοπίου ή βασικού πτυχίου αρχιτεκτονικής τοπίου ξένου Ανώτατου Πανεπιστημιακού Ιδρύματος, αναγνωρισμένου αντίστοιχου ή ισότιμου προς πτυχίο Ελληνικού Ανώτατου Πανεπιστημιακού  Ιδρύματος.


Β. Έκτακτα μέλη είναι Έλληνες ή αλλοδαποί, κάτοχοι μονοετούς μεταπτυχιακού στην αρχιτεκτονική τοπίου, είτε βασικού πτυχίου αρχιτεκτονικής τοπίου τουλάχιστον 4ετούς φοίτησης, Ελληνικού Ανώτερου Τεχνολογικού Ιδρύματος ή ισότιμου ιδρύματος της αλλοδαπής με τουλάχιστον 2 χρόνια εξάσκησης του επαγγέλματος του αρχιτέκτονα τοπίου.


Γ. Επίτιμα μέλη είναι Έλληνες ή αλλοδαποί που διακρίθηκαν στον κλάδο της αρχιτεκτονικής τοπίου ή που πρόσφεραν εξαιρετικές υπηρεσίες στους σκοπούς και τις επιδιώξεις του Συλλόγου.


Δ. Δόκιμα μέλη είναι φοιτητές μεταπτυχιακών ή προπτυχιακών σπουδών στην αρχιτεκτονική τοπίου πανεπιστημιακών ή τεχνολογικών σχολών, που η ολοκλήρωσή των σπουδών τους τους δίνει το δικαίωμα εγγραφής ως τακτικά ή έκτακτα μέλη.

bottom of page